miercuri, 9 ianuarie 2013

Bolile cu transmisie sexuală

Bucură-te de sexualitate, dar nu uita: fă-o cu cap și folosește o metodă de protecție eficientă!!!

Candidoza

Cauza: o ciupercă din genul Candida.
Simptome la femeie: Miros puternic, secreție vaginală și usturime, inflamarea căilor urinare și a vezicii.
Simptome la bărbați: Înroșirea glandului. prurit (mâncărimi).
Efecte: La femei se produce o inflamare a vulvei și vaginului (vulvovaginită), iar la bărbați o inflamare a porțiunii dintre gland și prepuț.

Chlamydia

Cauza: Bacteria Chlamydia trachomatis.
Contaminare: contact cutanat, sex oral, vaginal sau anal.
Simptome: Nevoie frecventă de urinare, durere în timpul urinării, scurgeri uretrale la bărbați, scurgeri vaginale la femei, durere în partea inferioară a abdomenului.
Efecte: Poate provoca sterilitate, atât la bărbați cât și la femei. În timpul nașterii, femeia poate transmite infecția copilului, provocându-i pneumonie, infecție oculară (conjunctivită sau uneori chiar orbire) și infecții ale nasului, gâtului și vaginului.

Condiloamele

Cauza: Virusul care produce veruci și în alte zone ale corpului: Papilomavirus uman.
Contaminare: Contact cutanat, sex vaginal, oral sau anal.
Simptome: Veruci dureroase, care produc usturime în afară sau în interiorul zonei genitale.
Efecte: Unele condiloame cresc, se rup și sângerează dacă nu sunt tratate. Altele par să aibă legătură cu cancerul uterin.

Gonoreea

Cauza: Un microorganism numit Neisseria gonorrheae.
Contaminare: Sex vaginal, oral sau anal.
Simptome: Secreție vâscoasă, asemănătoare puroiului, eliminată prin uretră, arsură la urinare și micțiune frecventă, creștere moderată a fluxului vaginal și inflamație la femei, flux și iritație anală, febră și dureri abdominale, oboseală.
Efecte: Este oi infecție acută și foarte contagioasă, care poate deveni cronică, iar în ultimii ani a cunoscut o creștere importantă în multe țări. La bărbați prezintă simptoame dar la femei nu apar neplăceri, putând și confundată cu alte infecții genitale mai puțin grave. Acest fapt face ca femeia cu o viață sexuală promiscuă să devină un pericol. Dacă nu este tratată, poate provoca o boală numită pelviperitonită, cu caracteristici asemănătoare apeddicitei, care infecteaza însă și distruge organele interne genitale, cum ar fi uterul și trompele uterine, lăsând femeia sterilă în cele mai multe cazuri.

Hepatita B

Cauza: Un virus care afectează ficatul.
Contaminare: Săruturi (prin salivă), sex oral, anal sau vaginal, seringi uzate, lame de ras, periuțe de dinți, instrumente infectate pentru piercing sau tatuaje.
Simptome: Colorarea gălbuie a pielii și a ochilor, urină de culoarea ceaiului concentrat, grețuri, oboseală și febră.
Efecte: Virusul inflamează ficatul distrugând o pare din celulele acestuia și crescând nivelul bilirubinei, principalul pigment al bilei. Când acest pigment este eliminat prin piele și prin urină, generează numeroase înfecții. Unii purtători nu prezintă niciodată niciun fel de simptome, dar nu pot transmite virusul.

Herpesul genital

Cauza: Un virus numit Herpes Simplex II.
Contaminare: Contact cutanat, sex oral, vaginal sau anal.
Simptome: Durere sau mâncărime în zona genitală, vezicule pline cu lichid, ulcerări deschise și dureroase, ulcere invizibile în vagin sau uretră, episoade recurente.
Efecte: Cum virusul se localizează în partea inferioară a coloanei vertebrale, el se reactivează în mod periodic, mai ales în situații de stres sau oboseală. Dacă femeia naște în timpul unei erupții a bolii, copilul se poate naște contaminat.

Păduchii lați

Simptome: Usturimi puternice, zona afectată se înroșește și se inflamează, pot apărea mici pete albastre din cauza mușcăturilor.
Efecte: Insectele trăiesc pe pubis, în păr sau în zona axilei, adică în partea acoperită cu păr a corpului nostru, atît la bărbați cât și la femei. Acolo își depun ouăle, sug sângele persoanei contaminate și provoacă usturimi.

Sifilisul

Cauza: Bacteria Treponema pallidum.
Contaminare: Săruturi, sex oral, anal sau vaginal.
Simptome: Ulcer nedureros, creșterea volumului ganglionilor limfatici din zona inghinală, erupție în orice parte a corpului, mai ales pe tălpi și pe palme, febră, dureri de cap, stare de rău și dureri de oase și articulații.
Efecte: Este o boală complexă care se desfășoară în trei etape în prima etapă, la câteva zile sau săptămâni de la contactul sexual, apare un ulcer nedureros în zona genitală, rectală sau bucală; în a doua etapă au loc erupții cu înroșire pe orice părți ale corpului, febră mică, dureri de cap, senzație de rău, glandele se umflă; în a treia etapă, după o fază latentă, uneori chiar după mai mulți ani, apar leziuni pe inimă, ficat sau deteriorare mintală. Dacă se acționează la timp, această boală este vindecabilă, dacă nu, poate produce moartea, iar în cazul femeilor însărcinate este posibilă transmiterea bolii la făt, provocând diformități sau chiar moartea.

SIDA

Contaminare: Sex oral, vaginal sau anal, sânge. Această boală este provocată de virusul HIV, care se găsește în spermă sau în secreția vaginală și care trece în interiorul corpului prin micile răni sau fisuri ale mucoasei vaginale sau rectale. Se poate transmite și prin contact direct cu sângele unei persoane infecate dacă avem răni deschise care intră în contact cu acest sânge. Odată transmis virusul HIV, pot trece ani până la apariția primelor simptome ale bolii.
Câteva simptome: Oboseală persistentă, transpirație în timpul nopții, febră mai mare de 37 C, diaree cronică, dureri de cap, tuse seacă și senzație de sufocare.
Efecte: Virusul HIV slăbește sistemul imunitar până când persoana devine foarte sensibilă la orice fel de boli cu care în mod normal organismul ar putea lupta singur. Este o boală mortală, dar se fac importante progrese, atât în cercetarea virusului cât și în îmbunătățirea vieții bolnavilor. Prevenirea este cea mai bună apărare împotriva acestei boli.
Situații de risc: Riscul există în acele situații în care apare un schimb de fluide vaginale, seminale sau de sânge. Situațiile de risc sunt în principal cele în care se folosesc aceleași seringi, ace, lame de ras, periuțe de dinți, ustensile de manichiură sau de pedichiură sau orice alt obiect pe care pot rămâne urme de sânge. De asemenea, orice contact sexual neprotejat cu penetrare, indiferent dacă este anală sau vaginală, sau atingerea cu gura a organelor geniatle masculine sau feminine, constituie situații de risc.
Situații care nu prezintă risc: Apa din piscine sau lacuri, adică apele stătătoare nu pot transmite virusul, de aceea persoanele săntoase și cele afectate de SIDA pot împărți aceste locuri. Nu prezintă pericol nici conviețuirea cu bolnavii, mângâierea lor, săruturile, atingerea lacrimilor, a salivei sau a sudorii lor!!!
Animalele nu sunt purtătoare ale virusului iar insectele nu-l pot transmite prin mușcături.

Trichomonaza

Cauza: Microorganismul protozor numit Trichomonas vaginalis.
Simptome: Secreție vaginală gri sau galben-verzuie cu miros puternic, usturime și iritare la orificiul uretral, roșeață la baza glandului, durere în timpul coitului.
Efecte: La femeie, se produce o inflamare a vulvei și a vaginului (vulvovaginită), iar la bărbat, o inflamare a porțiunii dintre gland și prepuț (balanită). Apar de asemenea dureri si jenă la aparatul urinar: micțiuni dureroase și frecvente.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sponsori