marți, 8 ianuarie 2013

Agresiunile sexuale

Hărțuirea sexuală  

Hărțuirea sexuală înseamna orice fel de activitate sexuală din partea cuiva -a hartuitorului, de obicei barbat- care se adreseaza victimei sale prin cuvinte obscene, mângâieri, invitații insistente sau amenințări, dacă aceasta nu se supune dorințelor sale. Hărțuirea are loc destul de frecvent în locuri de studiu (școală, liceu, universitate) sau în locuri de muncă, din partea unora care ocupă de obicei o funcție importantă și cred ca au drepturi asupra persoanelor hărțuite.

Pedofilia

Pedofilia implica un comportament sexual între un copil și un adult. Acestea pot fi simple exhibiții sau masturbări în fața unui copil sau chiar mângâieri, penetrare anală sau vaginală. Adultul trebuie să aibă cel puțin 16 ani și să fie cu 5 ani mai mare decât victima pentru a se considera caz de pedofilie. În cele mai multe dintre cazuri, pedofilul este bărbat, heterosexual sau homosexual, apropiat al familiei (rudă, vecin, prieten de familie) care câștigă simpatia și încrederea copilului prin cadouri și jocuri.

Incestul

Incestul desemnează comportamente sexuale între membrii aceleiași familii: frați, bunici, unchi, verișori, tați sau tați vitregi. Majoritatea cazurilor nu sunt denuntațe, pentru că victimei îi este frică să nu piardă afecțiunea persoanei care comite incestul sau că nu va fi crezută. Relația incestuoasă începe prin jocuri, săruturi, mângâieri și atingeri. În unele cazuri, la atât se și limitează și nu se ajunge la violență sau rezistență din partea copilului sau a adolescentului. Incestul are loc de cele mai multe ori în familii sărace, fără acces la educație.
Ce să faci dacă ești victima unui incest?
Este foarte important să vorbești cu o persoană de încredere, rudă sau prieten. Pe urmă, participarea la grupurile de ajutor, unde vei întâlni persoane care au fost în aceeași situație cu tine te poate ajuta sa înțelegi și să conștientizezi mult mai bine că situația ta nu se încadrează în limitele normalului și că nu trebuie să accepți astfel de comportamente.

Violul

Vorbim despre viol atunci când o persoană de orice sex sau vârstă este forțată să întrețină relații sexuale, împotriva voinței sale. Violatorii nu au un profil social care să-i caracterizeze. De obicei sunt bărbați de orice vârstă, clasă socială sau profesie. Din punct de vedere psihologic, în termeni generali, sunt oameni nesiguri, cu mari tulburări de personalitate.
Ce să faci în caz de viol?
Specialiștii recomandă să nu se opună rezistență violatorului decât dacă se cunoaște foarte bine o tehnică de apărare. Atitudinea noastră ar trebui să fie mai curând de a încerca să-l facem să se răzgândească, spunându-i că avem o boală sexuală, de exemplu, sau alungându-l prin strigăte.
După viol, fără a-ți spăla sau schimba hainele, trebuie să mergi imediat la un centru sanitar, însoțită de o rudă sau de un prieten. Sprijinul persoanelor iubite este foarte important în acele momente. După realizarea controlului medical, trebuie să soliciți un certificat medico-legal care să ateste violul, un test SIDA, de hepatita B, pilula de a doua zi sau orice medicație corespunzătoare pentru cazul în care a avut loc o contaminare sexuală. Apoi, tot însoțită, trebuie să mergi la cea mai apropiată secție de poliție pentru a depune plângere. Trebuie să povestețti ce ți s-a întâmplat, oricât ți-ar fi de frică sau rușine. Dacă nu vei face acest lucru, nu te vei simți cu nimic mai bine, iar violatorul va continua să atace și alte persoane. Pe urmă este indicat să ceri ajutorul unui psihilog, pentru a evita posibilele sentimente de vină. Terapiile de grup, în cadrul cărora victimele își pot exprima sentimentele în fața unor persoane care au trecut prin aceeași experiență, sunt foarte eficiente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sponsori