miercuri, 14 noiembrie 2012

Aparatul genital masculin

 

 

Organele genitale masculine interne

Testiculele

Sunt cele două glande sexuale masculine sau gonade pe care le are băiatul în exterior sub pântec. Ele sunt învelite într-un săculeț numit scrot, au formă de ou și marimea unei prune, deși diferă de la o persoană la alta. Testiculele se află înafara corpului dintr-un motiv foarte important: funcționează mai bine la temperaturi mai joase decât cea a corpului. Au o funcție dublă: reproducătoare și hormonală și funcționează ca mici fabrici de spermatozoizi - celulele principale din spermă - pe de-o parte, iar pe alta sunt glande cu secreție internă, producătoare de hormoni care facilitează activarea funcțiilor sexuale masculine (cel mai important hormon fiind testosteronul).

Epididimul

Este un organ cilindric situat în spatele testiculului. La el se oprește rețeaua de canalicule seminale existentă înăuntrul testiculelor. Se continuă cu canalul referent.

Canalul referent 

Este un canal cilindric prin care spermatozoizii ajunsi la maturitate își încep ascensiunea înspre veziculele seminale, unde se depozitează spermatozoizii maturi. Traseul său este următorul: canalul urcă înspre pelvis, înconjurând vezica, apoi coboară din nou pânî ce întâlnește canalul deferent care vine de la celălalt testicul, iar de aici merge înspre veziculele seminale. 

Veziculele seminale 

Reprezintă un fel de depozite în care se adună spermatozoizi maturi, cu capaciatatea de a avea o ejaculare. Ele produc un lichid vâscos numit lichid seminal, care hrănește și protejează spermatozoizii. Când veziculele seminale sunt pline, se pot goli în mod reflex și inconștient, producând așa-numita ”poluție nocturnă”. Funcția lor este aceea de a duce sperma de la canalul deferent la uretră.

Uretra

Este un canal care traversează prostata și penisul până la vârful acestuia, pentru a facilita expulzarea spermei sau a urinei prin meatul urinar.

Prostata  

Este o glandă de mici dimensiuni, de forma și mărimea unei castane, situată între veziculă, uretră și rect. Are două ”valve”: una care ține cantitatea de spermă care se poate elimina la fiecare ejaculare, iar cealaltă servind ca o ”cheie” de trecere, permițând să iasă urina, iar alteori sperma, împiedicându-le să se amestece. Produce un lichid care se amestecă cu sperma, formând fluidul seminal eliminat la ejaculare. Se pare ca funcția acestui lichid este de a conserva spermatozoizii.

Glandele bulbo-uretrale (Cowper)  

 Sunt două mici organe a căror funcție este aceea de a secreta un lichid care se varsă în uretră, facilitând eliminarea spermei atunci când se produce excitația sexuală, Astfel uretra rămâne curată și lubrifiată în așteptarea ejaculării.

Spermatozoizii

Spermatozoizii sunt celulele reproducătoare masculine, testiculele producînd milioane de spermatozoizi. Pe măsură ce de maturizeaza, spermatozoizii se desprind de stratul de grăsime care-i înconjoară și dezvoltă o codiță care îi ajută să se deplaseze cu o viteză foarte mare. Împreună cu lichidul seminal și cu lichidul prostatic, spermatozoizii formează sperma.
 

Organele genitale masculine externe

 Penisul 

Este un organ foarte complex și sensibil. Situat în partea anterioară a pelvisului, atârnă în jos, în fața scrotului. Măsoară între 5-13 cm în stare flască, iar în timpul erecției crește în mod considerabil în lungime: între 10-20 cm. Penisul este alcătuit din trei părți:  
- corpul - este partea cea mai lungă a penisului;
- glandul - este capul terminat cu meantul urinar. Șanțul glandului - este inelul de țesut situat între corpul și capul organului; 
- frâul prepuțului este un pliu al pielii situat sub gland. Acesta servește la fixarea prepuțuilui, adică a pielii care învelește glandul.

  Scrotul

Este un săculeț care atârnă în spatele penisului; are două compartimente care conțin respectiv cele două testicule. Funcția lui principală este să protejeze testiculele, pielea  sa fiind groasă, rugoasă și însoțită de un strat muscular.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sponsori