marți, 6 noiembrie 2012

Sindromul premenstrual și menstruația

Sindromul premenstrual (SPM)

 

 Cu câteva zile înainte de menstruație, s-ar putea să observi mici modificări fizice și psihice, produse de scăderea activității hormonale. Este important ca în aceste zile să încerci să te relaxezi, să te îmbraci comod și sănu faci eforturifizice foarte mari.

Modificările fizice care pot apărea sunt: alergii, oboseală, dureri de cap, edeme, greață, retenție de apă, tensiune la nivelul sânilor și al abdomenului, scurgeri albicioase și dense (leucoree).
Modificări psihice: neliniște, anxietate, insomnie, depresie, descurajare, excitabilitate, iritabilitate. 

Ciclul menstrual

 

Menstruația este o mică hemoragie de aproximativ 40-50 ml sânge, dintre care trei sferturi este eliminat în primele două zile. Sângele nu se scurge continuu, ci poate să nu curgă deloc vreo câteva ore, să se scurgă pe etape sau picătură cu picătură.

Ce se întâmplă în organism?
      Hipofiza trimite semnale ovarelor pentru ca acestea să producă hormonul foliculostimulant (FSH) și hormonul luteinizant (LH), iar aceștia stimulează un folicul în care se găsește un ovul. Pe măsură ce ovulul se maturizează, foliculul eliberează estrogen, care face ca uterul să se îmbrace în interior cu o mucoasă numită endometru, care îi căptușește pereții pentru ca ovulul fecundat să întâlnească un loc primitor. 
       În cea dea paisprezecea zi a ciclului, foliculul plesnește, lansând  în afară ovulul, în direcșia uneia dintre trompele uterine. Așa începe drumul ovulului către uter (ovulația). În general acest proces trece neobservat, însa unele femei sunt mai sensibile și simt în acele momente înțepături sau o senzație de durere abdominală. Acesta este momentul în care nivelul estrogenului este foarte înalt, ceea ce se manifestă printr-o secreție vaginală mai abundentă. În final, foliculul eliberează progesteron, hormonul care hrănește învelișul interior al uterului, iar nivelul de estrogen scade.
     Pe măsură ce crește nivelul progesteronului, secreția vaginală devine mai vâscoasă și mai puțin abundentă. În plus, învelișul uterului se pregătește să primească și să hrănească ovulul fecundat. Dacă un ovul, călătorind prin trompa uterină întâlnește în drmul său spermă, poate avea loc fecundarea sau concepția. În cazul în acre nu are loc fecundarea, ovulul se dezintegrează și iese prin vagin (în mod normal înainte de menstruație). Din acel moment foliculul produce tot mai puțin estrogen și progesteron vreme de circa 12 zile.
      Când nivelele hormonale se reduc, învelișul interior al uterului nu mai este hrănit și se elimină: având loc menstruația. Stratul care nu s eelimină constituie baza învelișului care se va forma luna viitoare, când totul o ia de la capăt. Dacă femeia rămâne însărcinată, ciclul se întrerupe și endomentrul primește embrionul care a luat naștere în urma întâlnirii dinter ovul și un spermatozoid. Menstruația reîncepe la cîteva săptămâni după nașterea copilului.


  
  

Un comentariu:

Sponsori